2014. január 26., vasárnap

Rajzfilm áradat 4.rész: Avengers Assemble

A Disney elég aktív a képregényes világban, ugyanis a Hulk and the Agents of S.M.A.S.H. -el (és természetesen a 2012-ben útjára bocsátott Ultimate Spider-Mannel) fut párhuzamosan egy, a Bosszú angyalairól szóló rajzfilmsorozatuk is. Bár míg Hulkék augusztusban, az Avengers jóval előbb, azaz tavaly május 26-án kezdte el a tévés sugárzást. Itt is inkább az ifjabb korosztály van megcélozva mint közönség, de ugyanakkor rejlenek benne olyan dolgok, amire egy képregényrajongó szintúgy kíváncsi lehet. A készítők maradtak a filmes karaktergárdánál, viszont, hogy ne teljesen passzoljon a felállás, megtoldották egy újabb hőssel;  Falconnal. Az Assemble elnevezés ismerős lehet. Megjelent már ilyen cím alatt néhány nem is rossz sztori. Gondolom kézenfekvő választásnak tűnt.
 A december 8-án zárult szezon összesen 15 részt foglal magába. Lássuk mégis mi a helyzet a sorozattal:  A történet az Avengers film után veszi fel a fonalat. Ez gondolom lényegében azért volt szükséges, hogy senkinek ne legyenek megválaszolatlan kérdései és mindenki be tudja tájolni mi újság az angyaloknál. A csapatot feloszlatták, és minden hős éli a maga kis "teljesen hétköznapi" életét. Tony Stark mindenkit nyomon követ és alig várja, hogy valamelyik angyal a segítségére szoruljon. Amerika kapitány bajban van! Épp a halottnak hitt Vörös koponyával harcol (lásd az előzményt a 2011-es Amerika kapitány mozifilmben). Vasember későn ér oda. A szeme láttára tűnik el a kapitány egyik pillanatról a másikra, Vörös koponya pedig elveszi a pajzsát. Nem vitás, hogy az elpusztíthatatlan pajzsra ment ki a játék. Stark bosszútól hajtva a német gazfickónak támad, de az könnyű szerrel kivédi próbálkozásait és károkat okoz hősünk páncélján. Amíg megpróbálja összeszedni magát, megérkezik egy igen ismert kultikus rosszfiú; M.O.D.O.K., aki a koponya társaságában távozik egy teleport kapun át. Az indíték tehát megvan az angyalok újraszervezésére: meg kell bosszulni a kapitány halálát! Az újjáalakult csapat a következő: Sólyomszem, Hulk, Vasember és Thor. Stark minél előbb szeretné a koponya halálát, így amikor a teleportkapu lenyomozása után kiderül hol tartózkodik, a team rögtön útnak indul. A terv nem más, mint a nincs terv kategória. Fejjel mennek a falnak, és a tagok közötti nézeteltérése is kihegyeződnek újra, amikor belép a képbe Fekete özvegy (Black Widow). A legjobbkor érkezik és megmenti a helyzetet! Megint rákényszerülnek a tagok, hogy csapatban dolgozzanak mint egykoron, hogy végre kiiktassák az ellenséget, amikor megdöbbentő fejlemény következik: Amerika kapitány él! De sajnos egyáltalán nem önmaga. A helyzet válságos és segítségre van szükség. Kérdés, hogy: hol van Falcon az új angyal? Hamarosan ő is belép.
Falcon bevezetése a történtekbe feldobja az eseményeket. A készítők részéről jogos volt a dolog. A többi csapattagot már mindenki ismeri. Mi értelme egy rajzfilmsorozatnak a film alapján ha nincs újítás?
A megrajzolás tetszetős. Kicsit leegyszerűsítettebb, letisztultabb, de abszolút nyerő (koppra megegyezve a Hulk sorozattal). A legnagyobb hibája mindennek a 22 perces játékidő, ami néha rövidnek bizonyul. Benne van a pakliban, hisz mégis csak tévés rajzfilmről van szó, de legalább az első rész lehetett volna bő egy órás. Csak a bevezető kedvéért, és az új dolgok kibontakoztatásáért. Bár aggodalomra semmi ok, hisz kárpótol minket az, hogy a sémáktól mentesen próbál érvényesülni a széria, miszerint nincs mindig Happy End. Ezt pozitív húzásnak tartom. Így sokkal több lehetőség rejlik a folytatásokban. A figurák inkább a képregények világából kapnak több tápanyagot mintsem a mozifilmből, ami megint csak dob az egészen. A szituációk változatosak és az ellenségek terén is ott vannak az újítások, meg persze a visszaköszönő karakterek a Marvel világból. Nézzük pozitívan a dolgokat: van mit nézni, van új képregényes látnivaló! Sokan támadják ezeket a Disney próbálkozásokat, és egy részükkel egyetértek nyomokban, de egyáltalán nem olyan rossz ez mint amilyennek beállítják. Ha elvárások nélkül nézzük a szériát akkor abszolút szórakoztató lehet.
Egyéni pontszámaim alapján: 7/10